Planlama, günümüzde birçok ileri görüşlü şirkette önemli ve temel bir iş bölümüdür. Ancak, omuzlarındaki potansiyel stres ve sorumluluk nedeniyle pek çok insan planlamacı olmayı istemiyor. Gerçekten de, iyi ücretlerle birlikte, planlama mühendisliği aslında üst yönetime adım atmak için iyi bir yoldur. Bir projenin ana bileşeni olmak istiyorsanız, planlama mühendisliği sizi heyecanlandıracak ve motive edebilecek bir kariyer yoludur.
İyi bir planlayıcı olmanın temeli, gerekli teknik becerilere sahip olmaktır. "İşini en iyi yapan kişi, önce aletlerini eksiksiz olarak seçebilendir" sözünü asla unutmamalısınız.
Planlama mühendislerinin her zaman bilgisayarlarla çalışması ve görevlerini tamamlamak için farklı planlama yazılımları kullanması gerekir. Dolayısıyla güncel teknik bilgi gereklidir ve bu bilgiler sürekli olarak yenileriyle takviye edilmelidir.
Gerekli teknik becerilere sahip bir planlayıcı, her zaman stratejik bir proje planı geliştirebilir. Ancak bir planlayıcıyı öne çıkaran en önemli unsur iletişim becerileridir. Bir planlayıcının rolü sadece bir programcı olmamalı, aynı zamanda özellikle projeler daha büyük ve daha karmaşık hale geldiğinde iletişimci olmalıdır.
Yetenekli planlamacılar yeni ortama hızla adapte olabilmeli ve meslektaşlarını anlayabilmeli, ardından bu bilgileri proje planlarını kolayca oluşturmalarına ve yönetmelerine yardımcı olmak için kullanabilmelidir.
İyi planlamacılar, dışarı çıkıp farklı seviyelerdeki insanlarla iletişim kurmaya, sorular sormaya ve merak etmeye istekli ve hazırdırlar. Aynı zamanda projelerin durumunu herhangi bir noktada açıklayabilen güçlü bir sunumcudurlar.
Bir Projede Stres Yönetimi genellikle planlama mühendisleri tarafından karşılanır. Planlamacıların iyi bir proje planı geliştirmeleri ve projenin ilerlemesini izleyerek projenin zamanında tamamlanmasını sağlamaları çok önemlidir. Proje gecikirse, şirket mali bir cezaya çarptırılabilir. Omuzlarında büyük bir sorumluluk olan planlamacılar, baskı ve stresi kaldırabilmelidir.
İyi bir planlamacı olmak istiyorsanız, 10 temel kuralı asla unutmayın;
Planlamaya başlamadan önce İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Hukuku, Temel Hukuk prensipleri, Çevre Sağlığı prensipleri, Sözleşme Yönetimi ve Temel Haklar hakkında yapmanız gerekenleri okuyun ve göz ardı etmeyin. Planlama yaparken muhakkak planladığınız işin Sözleşmesini, İdari ve Teknik Şartnamesini okuyun.
Planlamacı olarak işe başlamayın. İşin tekniğini öğrenmek mutlaka için izleyici olarak dahi olsa sahada görev alın. Sahada yapılan işleri kendiniz için istatistiksel olarak takip edin ve Teknik Ofis’in raporları ile karşılaştırın.
Teknik Ofis’te çalışın. Sahada yapılan işleri teknik ve mali yönlerini inceleyin. Üst Yönetimlere sunulacak raporların hazırlanmasında görev alın.
Planlamacılar bilgisayar ile çalışır. Bilgisayar bilginizi geliştirin. Planlamanın temeli olan analizlerde kullanacağınız Excel, planlama yaparken kullanacağınız Primavera, MS Project veya benzeri yazılımlar ile elde edeceğiniz çıktıları sunmanıza yarayacak Power Point yazılımını muhakkak öğrenmeli ve gelişen her sürümünü takip edin.
Hangi planlama yazılımını meşhursa onu değil, kimlerle hangi çıktı paylaşımı yapacaksanız ve sizden ne isteniyorsa onu vereceğiniz en iyi yazılımı kullanmalısınız. Bu sebeple kullanacağınız yazılımın tüm teknik verilerine ve kullanımına hakim olun.
Planlama bir “TAKIM” işidir. Farklı disiplinlerdeki planlamalar için, yöneticiler kendi planlamalarını kendileri yapmak istiyorlarsa engel olmayın. İzleyin ve yardımcı olun.
İyi bir planlamacı sadece aktiviteler arasındaki ilişkileri kuran, onları bir grafik halinde sunan değil, aynı zamanda bu aktivitelerin nasıl yapılacağını ve işin nasıl yönetileceğini de bilendir. Bu sebeple, Proje Yönetim Eğitimi alın ve planladığınız projenin yönetiminde aktif rol alın.
Bir MASTER PLAN oluşturun ve sizin için uygun rapor dönemlerinde güncelleyerek üst yönetime bir DÖNEMSEL FAALİYET RAPORU sunun.
Bilgi ve tecrübenizi paylaşın. Paylaştıkça sizin de paylaşımlara açıldığınızı ve bilgi dağarcığınızın geliştiğini görecek ve daha rahat bir planlama yaptığınızı, hataları minimize ettiğinizi göreceksiniz.
Başarıyı sahiplenmek isteyenler oldukça çoktur ancak başarısızlığı sahiplenmeyi kimse istemez. Bu sebeple “BEN YAPTIM” demeyin, “BİZ YAPTIK” deyin.
Commentaires